ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΙΑΤΡΕΙΟ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΠΑΙΔΟ-ΩΡΛ

ΑΥΤΙ (ΟΥΣ)

ΜΥΤΗ (ΡΙΣ)

ΛΑΡΥΓΓΑΣ

ΡΟΧΑΛΗΤΟ

ΑΛΛΕΡΓΙΑ

ΙΛΙΓΓΟΣ-ΖΑΛΗ

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

ΚΕΦΑΛΗ-ΤΡΑΧΗΛΟΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΣΤΟΣ
Χειρουγος ΩΡΛ-ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης

Το συνηθέστερο σύμπτωμα στον καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσης είναι η παρουσία μικρής διάρκειας ιλίγγου όταν ο ασθενής ξαπλώνει ή σηκώνεται από το κρεβάτι. Η διάγνωση γίνεται στο ιατρείο με συγκεκριμένες δοκιμασίες και η θεραπεία προσφέρεται άμεσα με συγκεκριμένες ασκήσεις ανάλογα με το είδος του ιλίγγου θέσης. Είχα την τιμή να συμμετέχω στη μεγαλύτερη έως σήμερα δημοσιευμένη μελέτη για την αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων ασκήσεων από το  Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Κάντε κλικ εδώ για το συγκεκριμένο άρθρο. Όπως φαίνεται από τη συγκεκριμένη μελέτη, αλλά και από αρκετές ακόμα, οι ασκήσεις αυτές είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και η λήψη φαρμάκων σπάνια απαιτείται.

 

Σύνδρομο Meniere

Η αιτιοπαθογένεια του συνδρόμου Meniere δεν είναι πλήρως κατανοητή. Εμφανίζεται συνήθως με υποτροπιάζοντα επεισόδια βαρηκοΐας και ιλίγγου.

Εκτός από τις κλασσικές πλέον θεραπευτικές μεθόδους (διάφορα φάρμακα, χειρουργική ή φαρμακευτική λαβυρινθεκτομή) μπορούμε πλεον να εφαρμόσουμε και στην Ελλάδα τη θεραπεία Meniett. Περισσότερες λεπτομέρεις μπορεί κανείς να διαβάσει στο κεφάλαιο πρωτοπορία της αρχικής σελιδας. Κάντε κλικ εδώ για να μεταφερθείτε στο κεφάλαιο ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ.  

 

Αιθουσαια νευρονίτιδα. Εκδηλώνεται συνήθως με έντονο ίλιγγο διάρκειας μερικών ημερών που συνοδεύεται με εμέτους. Ο ασθενής χρειάζεται να παραμείνει στο κρεβάτι με φάρμακα που καταστέλνουν το λαβύρινθο για λίγες ημέρες.

 

 

Εκτός από τα παραπάνω υπάρχουν και άλλες καταστάσεις που προκαλούν προβλήματα ισορροπίας. Ένα πολύ συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζω, ιδιαίτερα σε ασθενείς που παραπονιούνται για «χρόνια ζάλη» ή για αστάθεια που επιμένει για μήνες είναι η «φοβική διαταραχή του ιλίγγου». Αφού αποκλεισθούν άλλα σοβαρά νοσήματα, ο ασθενής χρειάζεται κατάλληλη συμβουλευτική. Η όλη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση είναι συνήθως αρκετά χρονοβόρα ακόμα και από την πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο και δεν υπάρχει λόγος να επεκταθώ εδώ περαιτέρω. 

 

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΙΑΤΡΕΙΟ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΠΑΙΔΟ-ΩΡΛ
ΑΥΤΙ (ΟΥΣ)
ΜΥΤΗ (ΡΙΣ)
ΛΑΡΥΓΓΑΣ
ΡΟΧΑΛΗΤΟ
ΑΛΛΕΡΓΙΑ
ΙΛΙΓΓΟΣ-ΖΑΛΗ
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ
ΚΕΦΑΛΗ-ΤΡΑΧΗΛΟΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ