ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΙΑΤΡΕΙΟ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΠΑΙΔΟ-ΩΡΛ

ΑΥΤΙ (ΟΥΣ)

ΜΥΤΗ (ΡΙΣ)

ΛΑΡΥΓΓΑΣ

ΡΟΧΑΛΗΤΟ

ΑΛΛΕΡΓΙΑ

ΙΛΙΓΓΟΣ-ΖΑΛΗ

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

ΚΕΦΑΛΗ-ΤΡΑΧΗΛΟΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΣΤΟΣ
Χειρουγος ΩΡΛ-ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
ONLINE TEST
ΡΟΧΑΛΗΤΟ

 Με την πάροδο των ετών οι μύες του φάρυγγα χαλαρώνουν με αποτέλεσμα να κλείνει ο φάρυγγας πιο εύκολα κατά την εισπνοή όταν ο ασθενής είναι χαλαρός, όπως κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συνήθεις θέσεις απόφραξης είναι η μύτη, η μαλακή υπερώα και η βάση της γλώσσας (εικόνα). Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι το ροχαλητό εκτός από ενοχλητικό μπορεί να υποκρύπτει μια δυνητικά πολύ σοβαρή παθολογία, την υπνική άπνοια. Αυτή έχει ενοχοποιηθεί κυρίως για μια σειρά από καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως αρρυθμίες και υπέρταση.

Σε αυτό το κεφάλαιο μπορείτε να βρείτε τους προτεινόμενους τρόπους θεραπείας και τις συνηθέστερες επεμβάσεις για το ροχαλητό και την άπνοια. Επίσης μπορείτε να κάνετε ένα online test που προτείνεται από συναδέλφους τους εξωτερικού μεταφρασμένο στα ελληνικά για να διαπιστώσετε την πιθανότητα που έχετε να πάσχετε από το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας.

Το ροχαλητό στα παιδιά αναφέρεται στην ενότητα με τις συνήθεις παιδο-ωρλ παθήσεις

Όσον αφορά τους ενήλικες η θεραπεία σε γενικές γραμμές διακρίνεται στη συντηρητική και στη χειρουργική, ενώ συχνός είναι και ο συνδυασμός τους. Οι ρινικές ταινίες, τα φάρμακα (πχ στοματικά σπρέι), τα διάφορα εξαρτήματα (όπως ανασπαστήρας της γνάθου) και το CPAP ανήκουν στις συντηρητικές θεραπείες. Επειδή πολλές φορές δεν έχουν αποτέλεσμα ή το κόστος τους είναι υψηλό (όπως των ρινικών ταινιών ή του CPAP) είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση. Υπάρχει μια πλειάδα επεμβάσεων που μπορούν να πραγματοποιηθούν τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα ανάλογα με την περίπτωση και η θεραπεία θα πρέπει να εξατομικεύεται.

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΙΑΤΡΕΙΟ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΠΑΙΔΟ-ΩΡΛ
ΑΥΤΙ (ΟΥΣ)
ΜΥΤΗ (ΡΙΣ)
ΛΑΡΥΓΓΑΣ
ΡΟΧΑΛΗΤΟ
ΑΛΛΕΡΓΙΑ
ΙΛΙΓΓΟΣ-ΖΑΛΗ
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ
ΚΕΦΑΛΗ-ΤΡΑΧΗΛΟΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ